GETIJDEN TEXEL

Het strand van Texel

Informatie over het strand van Texel en zwemmen in de zee

Informatie over eb en vloed, een getijcyclus en hoe dit onstaat

Actuele Getijden
De Koog

Actuele en aankomende waterstanden van de Noordzee bij De Koog

Actuele getijden
Oudeschild

Actuele en aankomende waterstanden van de Waddenzee bij Oudeschild

Actuele weer
Texel

Bekijk hier het actuele weer van Texel en de weersvoorspelling Texel

Het strand van Texel

Het strand van Texel heeft een enorme aantrekkingskracht. Veel mensen komen jaarlijks naar het eiland om tot rust te komen en te genieten van de natuur en activiteiten die Texel biedt. Texel heeft daar aan de westkust een strand van maar liefst 30 kilometer lang voor, en ligt aan de Noordzee, net als de rest van de westkust van Nederland. Het zandstrand biedt ruimte voor iederen en voor ieder wat wils en is zeer druk bezocht bij mooi weer. Het strand loopt van het noorden vanaf Paal 33, bij de vuurtoren tot aan Paal 1 bij de Teso boot naar Texel in het zuiden van het eiland. Het Texelse strand is verreweg de meest populaire attractie van het eiland, het is tenslotte het hele jaar geopend. En dat is goed te merken. Ook bij minder mooi weer zijn er mensen aan het wandelen of de hond aan het uitlaten. Ook paardrijden mag op sommige strandpalen. Net als vliegeren, blokarten, kiten en surfen zijn hier speciale gebieden voor aangewezen waardoor er veel diversiteit is op het Texelse strand.

Op deze pagina geven we informatie over het mooiste strand op Texel, de populaire stranden en rustige stranden en de stranden waar sporten is toegestaan. We vertellen wat er allemaal te doen is, waar je mag zwemmen in de zee en waar je rekening mee moet houden. 

Populaire stranden

Er zijn diverse populaire stranden op Texel, veel voorzien van restaurant, zowel vaste restaurants die het hele jaar blijven staan, als tijdelijke restaurants die na het hoofdseizoen weer worden weggehaald. De tijdelijke restaurants worden strandpaviljoens genoemd. Veel populaire stranden zijn voorzien van leuke en unieke paviljoens. Sommige hebben ook een paviljoen bij een tussenpaal, zoals tussen paal 19 en 20, hier ligt paal 19 half. Niet alle populaire stranden liggen rondom badplaats De Koog, ook bij Den Hoorn en De Cocksdorp vindt je gezelligheid en kun je heerlijk genieten op een terrasje of in het zand. We benoemen hier de meest populaire stranden.

Paal 9

Paal 9 is een zeer populair strand onder toerist en Texelaar. Strandpaal 9 ligt bij Den Hoorn en bereik je door de eerst door duinen te rijden. Onder weg zie je een oude bunker uit de tweede wereldoorlog en Schotse hooglanders. Een mooi gebied om te wandelen. Strandpaal 9 is met de fiets en auto gemakkelijk te bereiken, er is een restaurant direct waardoor het ook met rolstoel gemakkelijk te bereiken is. Het strand bij paal 9 is zeer prettig, er zijn ook voldoende voorzieningen te koop en te huur, zoals windschermen, ligstoelen en rolstoelen voor op het strand.

Paal 12

Strandpaal 12 ligt niet in de buurt van toeristische dorpen en is hierdoor minder druk bezocht door toeristen en juist meer door de Texelaars die zelf lekker willen genieten van de zon en tot rust willen komen na een dag hard werken. Veel mensen hebben hier een eigen strandhuisje en komen hier in de zomer zeer regelmatig met familie of vrienden de dag afsluiten. Dit zorgt voor een onspannen sfeer in zowel het paviljoen als op het strand. Ondanks dat het hier minder druk is dan op andere stranden is het er altijd gezellig.

Paal 15

Paal 15 is een strand wat zich tussen paal 12 en paal 17 toch uniek weet te maken. Het strand is alleen bereikbaar als je eerst door het mooie Texelse dennenbos rijdt en vervolgens een stuk duingebied. Vooral met de fiets is dit een zeer mooi en uniek gebiedt waardoor je je afvraagt of je nog wel naar het strand wilt. Paal 15 maakt dit echter goed door zijn vele goede voorzieningen en unieke gerechten in de strandpaviljoens. Het is een strand wat populair is bij mensen die weten waar je de ruimte hebt maar het wel gezellig druk is. Paal 15 heeft stranndrolstoelen en verhuurd ook windschermen en strandstoelen.

Paal 17

Paal 17 is het bekendste strand onder mensen die houden van leuke evenementen. Dit strand ligt bij van De Koog en je komt er door eerst een stuk door het bos en de duinen van Texel te rijden of lopen. In de duinen ligt ook Ecomare, het zeehondenopvang centrum op Texel. Bij Ecomare kun je zeedieren en opgevangen zeehonden bekijken en is zeker een bezoek waard. Bij het strand is een grote parkeerplaats, je moet eerst nog een heuvel over om bij het strand te komen. Jaarlijks start vanaf dit punt de catamaranrace Ronde om Texel of Round Texel en wordt het dans feest SunBeats gehouden. Leuke evenementen maken Paal 17 een zeer populair strand.

Paal 20

Dit is waarschijnlijk het drukte en bekendste strand van heel Texel, dat komt omdat Paal 20 ligt bij het centrum van De Koog, het is altijd gezellig druk en er is altijd wat te doen. Vanuit het centrum kun je binnen 10 minuten op het strand liggen. Je loopt via de badweg een heuvel over en je ziet het strand al liggen. Er zijn verschillende paviljoens aanwezig met ieder zijn eigen karakter, hier kun je heerlijk op een terras een hapje of een drankje nuttigen maar ook heerlijk dineren. Er is een uitgebreid aanbod aan voorzieningen, ook rolstoelen voor op het strand. 

Paal 28

Paal 28 bevind zich nabij De Cocksdorp. Een stuk noorderlijker dan De Koog. Het is een populair strand voor vakantiegangers die in het noorden een accommocatie huren. Het is hier, net als bij Paal 20, altijd gezellig druk. En dat is niets voor niets. Het strand bij paal 28 is prettig en heeft goede paviljoens en een geweldig uitzicht. Als je het strand op komt en naar links loopt kom je uit bij Paal 27. Dit is een naaktstrand en het is daardoor een populair strand onder nudisten.

Rustige stranden

Omdat het Texelse strand zo groot is zijn er ook stranden die minder druk bezocht worden. Deze liggen vaak wat verder uit de buurt van dorpen of accommodaties en zijn vaak aaneengesloten met een stuk natuurgebied, er zijn ook stranden die minder makkelijk toegankelijk zijn met de auto. Het is nodig om een stukje door de duinen te lopen om hier te komen. Juist ook deze stranden zijn een bezoek waard, je kan hier tot rust komen en echt genieten van de natuur, het unieke uitzicht en het lekkere weer. Ook is er een strand bij natuurgebied De Slufter, dit is een zeer uniek natuurgebied waar je veel minder mensen tegenkomt. Het gebied is bij laagwater gigantisch groot. Ook zijn er stranden waar zwemmen door strenge stroming niet is toegestaan. Ondanks dat dit stranden zijn waar veel gesport wordt zijn dit de wat rustigere stranden op Texel.

Paal 31

Strandpaal 31 ligt bij de vuurtoren. Het is een prachtig strand om te lopen maar zwemmen is hier verboden. Op het strand bij paal 31 worden veel sporten gedaan en zijn er dagelijks mensen te vinden, ook door de Texelse vuurtoren, die inmiddels als museum bezocht kan worden. Je kan helemaal bovenin kijken. Dit geeft een heel uniek uitzicht.

Paal 33

Paal 33 is een bijzonder strandpaal omdat het zandstrand aan de oostkant van het eiland ligt en op de grens van de Noordzee en de Waddenzee. Vanaf hier vaart ook de boot naar Vlieland. Door sterke stroming is de zee hier niet geschikt om te zwemmen. Maar het strand en het uitzicht (bijvoorbeeld naar Vlieland), en stiekem ook wel het strandpaviljoen maken je bezoek naar Paal 33 onvergetelijk.

De Slufter

Ondanks dat dit een natuurgebied is en er geen voorzieningen zijn, is de Slufter een natuurgebied met een zeer uniek en groot strand. Vooral bij laagwater is het een gigantisch gebied. Ieder keer als je hier komt kun je iets unieks zien omdat het natuurgebied constant veranderd. Dit komt omdat het bij hoogwater soms volledig onder water loopt. Hierdoor is een uniek stukje diversiteit in de Texelse natuur onstaan. Omdat het in dit grote gebied vaak rustig is kun je hier echt even tot rust komen in de natuur. Er is ook een uitkijkpost met verrekijkers waar je unieke vogels in broedgebieden kan spotten maar ook boten kan zien varen. Een aanrader voor natuurliefhebbers.

Veilig zwemmen in de zee

Op de meest bezochte stranden is strandbewaking. De strandbewaking bevindt zich binnen gebieden die worden aangegeven met een rood/gele vlag. Badmeesters geven ook met vlaggen aan als ze zee gevaarlijk is of het zelfs verboden is om te zwemmen. Dagelijks letten ze er op dat mensen niet te ver de zee in gaan omdat dit onveilig kan zijn in verband met een sterke stroming. Het advies is om niet verder dan je heupen de zee in te gaan. Afhankelijk van de Getijden op de Noordzee kan dit nog best ver zijn. Op alle stranden aan de westkust is het toegestaan om te zwemmen behalve tussen paal 31 en 33 mag door sterke stromingen niet worden gezwommen.

Wat betekenen de vlaggen van de strandbewaking op Texel:

  • Rood Gele vlag: Binnen dit gebied is strandbewaking.
  • Gele vlag: Het is gevaarlijk om te zwemmen.
  • Witte vlag: Een kind is gevonden of kwijt.
  • Rode vlag: Het is volledig verboden de zee in te gaan.
  • Zwart witte vlag: Sportief strand, binnen dit gebied watersport en strandsport toegestaan.
 
Als er geen vlag hangt zijn er geen bijzonderheden.
Getijden op Texel

Strandhuisjes huren

Je eigen strandhuisje huren, je eigen paleis op het strand. Geniet van de luxe van vroeg tot laat met je eigen huisje, ideaal als je met een gezin of groep wilt genieten van een dagje strand. Op verschillende stranden kun je een strandhuisje huren voor een dag of een week, vaak al inclusief ligstoelen en parasol dus helemaal startklaar. Vaak zijn de huisjes ook voorzien van waterkraantje waardoor je even kan afspoelen en kan opfrissen. Strandhuisjes kun je huren bij de palen 9, 12, 15, 17, 20, 21 en 28.

Hond mee naar het strand

Veel mensen komen met de hond naar Texel, het is dan heerlijk om ook even naar het strand te gaan. Honden mogen mee naar het strand, wel moeten honden van 1 maart tot 1 september op de bewaakte stranden aan de lijn lopen. Het is verstandig om een onbewaakt strandpaal te kiezen als je zelf niet wilt zwemmen, daar hebben honden meer vrijheid

Paardrijden op het strand

Mag je paardrijden op het strand van Texel? Het antwoord is ja! Er zijn wel wat regels aan verbonden omdat het geen overlast moet veroorzaken net als de andere sporten op het strand en de zee. Kom je naar Texel met je paard of ga je met een manage een strandrit maken, dan heb je zeker een unieke tocht. Paardrijden op het strand mag van 1 mei tot 1 oktober alleen op de sportieve stranden. De strandpalen 9.77, 17.6, 18.99, 21.91, 27, 28.2, 32 en 33.02.  Paardrijden mag dan van zonsopgang tot 10:00 uur en van 19:00 uur tot zonsondergang. In de periode buiten de zomerperiode, van 1 oktober tot 1 mei mag je langs de hele westkust over het strand paardrijden van zonsopgang tot zonsondergang.

Kiten en surfen op Texel

Op Texel worden veel verschillende sporten op zowel het strand als de zee beoefend. Dit is toegestaan op de sportieve stranden aan de westkant van Texel. Deze liggen bij Palen: 9.77, 17.6, 18.99, 21.91, 27, 28.2, 32 en 33.02 en worden aangegeven met een zwart/witte vlag. Binnen deze gebieden mag je vrij sporten in zee en op het strand. In trek zijn windsurfen, kiten, vliegeren en blokarten maar je mag hier ook kanoën, kajakken en paardrijden. Aan de oostkant van Texel is het alleen toegestaan bij ‘het surfstrandje’ bij Dijkmanshuizen, nabij Oosterend. De getijden van de Waddenzee zijn vaak gunstig.

Naaktstrand

Texel heeft ook naaktstranden, want niets is lekkerder dan in alle vrijheid te genieten en in je blote kont een duik te nemen.
Texel heeft 2 naakstranden: Bij Cocksdorp is een naaktstrand tussen de strandpalen 26.4 en 27.45. En bij Den Hoorn tussen strandpalen 10.13 en 8.

Waar kun je afval laten

Het is verstandig om afval bij je te houden zodat je dit bij vertrek kan weggooien. Bij iedere hoofdingang van het strand zijn containers geplaatst, ook op de rustige stranden. Op de drukker bezochte stranden staan ook containers op het strand om je afval weg te gooien. Houdt het strand schoon, dat zorgt dat degene na jou ook van het strand kan genieten, en het wordt dan niet voor niets gestimuleerd. Jaarlijks worden er opruimacties gehouden op stranden om het schoon te houden. Er wordt er veel aangespoelde spullen uit zee gevonden en opgeruimd. Er wordt gelukkig steeds minder afval gevonden op de stranden en in de duinen.

Als het goed is weet je nu alles om je vakantie Texel tot een succes te maken. Met de juiste getijden informatie, het juiste weer en het juiste strand maak je je vakantie onvergetelijk.
Twijfel je toch nog of het mooi weer wordt in De Koog of Oudeschild, kom dan nog even terug naar de website om de actuele getijden van Texel te bekijken en de weersvoorspelling van Texel om de perfecte dag naar Texel te plannen.