GETIJDEN TEXEL

Het strand van Texel

Informatie over het strand van Texel en zwemmen in de zee

Informatie over eb en vloed, een getijcyclus en hoe dit onstaat

Actuele Getijden
De Koog

Actuele en aankomende waterstanden van de Noordzee bij De Koog

Actuele getijden
Oudeschild

Actuele en aankomende waterstanden van de Waddenzee bij Oudeschild

Actuele weer
Texel

Bekijk hier het actuele weer van Texel en de weersvoorspelling Texel

Het strand van Texel

Het strand van Texel heeft een enorme aantrekkingskracht. Veel mensen komen jaarlijks naar het eiland om tot rust te komen en te genieten van de natuur en activiteiten die Texel biedt. Texel heeft daar aan de westkust een strand van maar liefst 30 kilometer lang voor, en ligt aan de Noordzee, net als de rest van de westkust van Nederland. Het zandstrand biedt ruimte voor iederen en voor ieder wat wils en is zeer druk bezocht bij mooi weer. Het strand loopt van het noorden vanaf Paal 33, bij de vuurtoren tot aan Paal 1 bij de Teso boot naar Texel in het zuiden van het eiland. Het Texelse strand is verreweg de meest populaire attractie van het eiland, het is tenslotte het hele jaar geopend. En dat is goed te merken. Ook bij minder mooi weer zijn er mensen aan het wandelen of de hond aan het uitlaten. Ook paardrijden mag op sommige strandpalen. Net als vliegeren, blokarten, kiten en surfen zijn hier speciale gebieden voor aangewezen waardoor er veel diversiteit is op het Texelse strand.

Op deze pagina geven we informatie over het mooiste strand op Texel. We vertellen wat er allemaal te doen is, waar je mag sporten op het strand en in de zee, waar je mag zwemmen in de zee en waar je rekening mee moet houden. 

Strandhuisjes huren

Je eigen strandhuisje huren, je eigen paleis op het strand. Geniet van de luxe van vroeg tot laat met je eigen huisje, ideaal als je met een gezin of groep wilt genieten van een dagje strand. Op verschillende stranden kun je een strandhuisje huren voor een dag of een week, vaak al inclusief ligstoelen en parasol dus helemaal startklaar. Vaak zijn de huisjes ook voorzien van waterkraantje waardoor je even kan afspoelen en kan opfrissen. Strandhuisjes kun je huren bij de palen 9, 12, 15, 17, 20, 21 en 28.

Hond mee naar het strand

Veel mensen komen met de hond naar Texel, het is dan heerlijk om ook even naar het strand te gaan. Honden mogen mee naar het strand, wel moeten honden van 1 maart tot 1 september op de bewaakte stranden aan de lijn lopen. Het is verstandig om een onbewaakt strandpaal te kiezen als je zelf niet wilt zwemmen, daar hebben honden meer vrijheid.

Paardrijden op het strand

Mag je paardrijden op het strand van Texel? Het antwoord is ja! Er zijn wel wat regels aan verbonden omdat het geen overlast moet veroorzaken net als de andere sporten op het strand en de zee. Kom je naar Texel met je paard of ga je met een manage een strandrit maken, dan heb je zeker een unieke tocht. Paardrijden op het strand mag van 1 mei tot 1 oktober alleen op de sportieve stranden. De strandpalen 9.77, 17.6, 18.99, 21.91, 27, 28.2, 32 en 33.02.  Paardrijden mag dan van zonsopgang tot 10:00 uur en van 19:00 uur tot zonsondergang. In de periode buiten de zomerperiode, van 1 oktober tot 1 mei mag je langs de hele westkust over het strand paardrijden van zonsopgang tot zonsondergang.

Kiten en surfen op Texel

Op Texel worden veel verschillende sporten op zowel het strand als de zee beoefend. Dit is toegestaan op de sportieve stranden aan de westkant van Texel. Deze liggen bij Palen: 9.77, 17.6, 18.99, 21.91, 27, 28.2, 32 en 33.02 en worden aangegeven met een zwart/witte vlag. Binnen deze gebieden mag je vrij sporten in zee en op het strand. In trek zijn windsurfen, kiten, vliegeren en blokarten maar je mag hier ook kanoën, kajakken en paardrijden. Aan de oostkant van Texel is het alleen toegestaan bij ‘het surfstrandje’ bij Dijkmanshuizen, nabij Oosterend. De getijden van de Waddenzee zijn vaak gunstig.

Naaktstranden, natuuristenstranden

Texel heeft ook naaktstranden, want niets is lekkerder dan in alle vrijheid te genieten en in je blote kont een duik te nemen. Texel heeft 2 naakstranden: Bij Cocksdorp is een naaktstrand tussen de strandpalen 26.4 en 27.45. En bij Den Hoorn tussen strandpalen 10.13 en 8.

Waar kun je afval laten

Het is verstandig om afval bij je te houden zodat je dit bij vertrek kan weggooien. Bij iedere hoofdingang van het strand zijn containers geplaatst, ook op de rustige stranden. Op de drukker bezochte stranden staan ook containers op het strand om je afval weg te gooien. Houdt het strand schoon, dat zorgt dat degene na jou ook van het strand kan genieten, en het wordt dan niet voor niets gestimuleerd. Jaarlijks worden er opruimacties gehouden op stranden om het schoon te houden. Er wordt er veel aangespoelde spullen uit zee gevonden en opgeruimd. Er wordt gelukkig steeds minder afval gevonden op de stranden en in de duinen.

Informatie voor veilig zwemmen in de zee

Op de meest bezochte stranden is strandbewaking. De strandbewaking bevindt zich binnen gebieden die worden aangegeven met een rood/gele vlag. Badmeesters geven ook met vlaggen aan als ze zee gevaarlijk is of het zelfs verboden is om te zwemmen. Dagelijks letten ze er op dat mensen niet te ver de zee in gaan omdat dit onveilig kan zijn in verband met een sterke stroming. Het advies is om niet verder dan je heupen de zee in te gaan. Afhankelijk van de Getijden op de Noordzee kan dit nog best ver zijn. Op alle stranden aan de westkust is het toegestaan om te zwemmen behalve tussen paal 31 en 33 mag door sterke stromingen niet worden gezwommen.

Wat betekenen de vlaggen van de strandbewaking op Texel:

•  Rood Gele vlag: Binnen dit gebied is strandbewaking.
 
•  Gele vlag: Het is gevaarlijk om te zwemmen.

•  Witte vlag: Een kind is gevonden of kwijt.

•  Rode vlag: Het is volledig verboden de zee in te gaan.

•  Zwart witte vlag: Sportief strand, binnen dit gebied watersport en strandsport toegestaan.

Als er geen vlag hangt zijn er geen bijzonderheden.

Op deze pagina hebben we alle belangrijke dingen besproken om goed voorbereid te zijn op je strandactiviteiten op Texel. We hebben de meest bezochte en rustigste stranden op een rijtje gezet zodat je weet welke stranden je het beste kan bezoeken en voldoen aan je wensen. Omdat het eiland aan de gehele westkust een practig zandstrand heeft kunnen we wel stellen dat het op ieder strand even zonnig is, even hard waait en vooral even uniek is.

Bekijk hier de meest bezochte en rustige stranden van Texel.