GETIJDEN TEXEL

Getijden informatie Texel

Informatie over Texel en de getijden

Informatie over de leukste stranden op Texel en zwemmen in de zee!

Getijden van
De Koog

Actuele en aankomende waterstanden van De Koog en de Noordzee

Getijden van
Oudeschild

Actuele en aankomende waterstanden van Oudeschild en de Waddenzee

Weersvoorspelling
Texel

Mooi weer of slecht weer?
Klik hier voor het actuele weer van Texel

Getijden informatie Texel​

Wat zijn getijden nu eigenlijk en wat maakt een eb en vloed cyclus? Wat betekend springtij en doodtij nou precies? 

Voor veel mensen is onduidelijk wat getijden precies zijn, waarom we getijden hebben en wat dit inhoud. Omdat er naast eb en vloed ook bijzondere getijden bestaan zoals springtij en doodtij is het handig om te weten hoe dit werkt als je naar Texel gaat. Niet alleen voor activiteiten op Texel ben je afhankelijk van de getijden en het weer, ook de boot naar Texel is afhankelijk van de getijden en het is daardoor handig om vooraf zelf in te schatten of de boot door storm of bijzondere getijden rond Texel wel gaat varen. Op deze pagina leggen we uit wat getijden zijn, watvoor getijden er zijn en hoe getijden ontstaan. We vertellen graag watvoor invloed deze getijden hebben op Texel, de activiteiten, de natuur, inwoners en bezoekers. 

Wat is eb en vloed?

Laagwater wordt ook wel eb genoemd.
Hoogwater wordt ook wel vloed genoemd.

Wat zijn getijden

Het Nederlands woordenboek zegt hierover:  “het op geregelde tijden dalen en stijgen van het zeewater”. Het betekend dat het water, beinvloed door aantrekkingskracht van andere planeten op vaste momenten stijgt en daalt.

Hoe ontstaan getijden

Getijden ontstaan doordat de aantrekkingskracht (zwaartekracht) van de maan en zon invloed hebben op onze planeet. De planeten draaien niet om elkaar maar vallen om elkaar heen doordat ze elkaar aantrekken.
Dit gaat met enorme snelheden die we in het dagelijks leven op onze planeet helemaal niet merken, behalve in de getijden. Al het water in de oceanen verplaatst continue door deze aantrekkingskracht.
Hierdoor onstaan getijden met aan iedere kust een cyclus tussen eb en vloed. Door de aantrekkingskracht van de maan wordt het hoogwater aan de kant van onze planeet welke het dichtsbij de maan is, dit noem je de ondermaanse kant. Doordat de planeten met grote aantrekkingskracht om elkaar heen vallen ontstaat er centrifugale kracht.
Door deze kracht ontstaat er niet alleen hoogwater aan de ondermaanse kant maar ook de andere kant van de planeet ervaart hoogwater, al dan minder hoog. Deze kant wordt de antipodale kant genoemd.
Het effect van de aantrekkingskracht is goed te zien in de afbeelding, het rode is getij beinvloed door de maan. In de afbeelding kun je zien dat de zon ook aantrekkingskracht heeft op de aarde, ondanks dat dit een stuk minder is dan de maan is dit zeker merkbaar. Springtij is hier een voorbeeld van.

Getijden Texel - Getijden informatie

Wat is een getijcyclus

Een getijcyclus is een periode van een eerste en tweede hoogwaters of laagwaters. Deze cyclus staat veelal vast door het effect van de zon en maan op de aarde en kan zeer nauwkeurig ver vooruit worden berekend. Een cyclus kan varieëren in tijd en hevigheid door hevige storm en een springtij of doodtij. 

Hoelang is een getijcyclus

De volledige duur van een getijcyclus op Texel varieert gemiddeld tussen de 12 uur en 25 minuten en 12 uur en 42 minuten. Dit betekent dat het twee keer per dag hoogwater wordt en twee keer per dag laagwater. De tijdstippen van eb en vloed verschillen door de positie van de maan en zon die met zwaartekracht invloed hebben op de getijden. 

Wat is springtij

Tijdens een volle maan en een nieuwe maan treed een tij op dat springtij wordt genoemd. Dit komt voor als de aantrekkingskracht van de zon en de maan elkaar versterken. Springtij komt vooral voor bij een volle maan, of een nieuwe maan. Dit zorgt voor extremere getijden waarbij er hogere hoogwater en lagere laagwater wordt gemeten. De verschillen kunnen op Texel oplopen tot enkele meters.

Wat is doodtij

Doodtij is het tegenovergestelde van springtij. Dit komt voor als de aantrekkingskracht van de zon en de maan minder zijn dan normaal. Doodtij komt vooral voor bij een halve maan. Doodtij zorgt voor een kleiner verschil in getijden waardoor het hoogteverschil tussen hoogwater en laagwater veel minder is dan normaal.

Getijden Texel - informatie Springtij en Doodtij

Verschil in hoogte van waddenzee en noordzee

Het verschil in hoogte van het water tussen de Waddenzee en de Noordzee rondom Texel kan aanzienlijk zijn. Soms wel enkele meters.
De Noordzee is een stuk dieper dan de Waddenzee en de zeeën komen samen bij Texel. Dit zorgt voor een grotere invloed op de getijden rondom het eiland. De getijden zijn op Texel hierdoor meer merkbaar dan op
andere plekken aan de Nederlandse kust.

Tijdsverschil in eb en vloed tussen waddenzee en noordzee

Er is een klein tijdsverschil in eb en vloed tussen de Waddenzee en de Noordzee rondom Texel. Dit is normaal omdat Texel omringt is door 2 verschillende zeeën die allebei hun  en de getijden hebben. Doordat de zeeén anders reageren op de de zwaartekracht van de maan en zon stroomt het water in de ene zee anders dan in de andere. Het tijdsverschil kan enkele minuten tot een half uur zijn, afhankelijk van het weer en je locatie op Texel. 

Als het goed is weet je nu veel meer over getijden en getijden op Texel en weet je wanneer je de leuke activiteiten het beste kan plannen.
We hebben ook in kaart gebracht welke activiteiten bij welk getij kunnen worden gedaan en waar dit kan worden gedaan. We hebben dit aangevuld met informatie over de stranden op Texel en waar je wel en niet mag zwemmen. Ook hele handige informatie als je naar Texel gaat.

Lees hier meer over het strand van Texel.