GETIJDEN TEXEL

Populaire stranden van Texel

Informatie over de meest populaire stranden van Texel

Informatie over eb en vloed, een getijcyclus en hoe dit onstaat

Actuele Getijden
De Koog

Actuele en aankomende waterstanden van de Noordzee bij De Koog

Actuele getijden
Oudeschild

Actuele en aankomende waterstanden van de Waddenzee bij Oudeschild

Actuele weer
Texel

Bekijk hier het actuele weer van Texel en de weersvoorspelling Texel

De meest bezochte stranden van Texel

Texel is het grooste waddeneiland van Nederland, hierdoor is Texel ook het eiland met het meeste strand. Texel is in het hoogseizoen drukbezocht en dit zorgt voor veel gezelligheid op de vele stranden. Van zonsopgang tot zonsondergang kun je mensen vinden op de meest opulaire stranden van Texel. Toch zijn er ook rustige plekjes te vinden waar je soms echt in je ééntje over het strand loopt en helemaal niemand anders tegenkomt. Op deze pagina geven we een overzicht van de populairste en rustgste stranden van het eiland.

Populairste stranden

Er zijn diverse populaire stranden op Texel, veel voorzien van restaurant, zowel vaste restaurants die het hele jaar blijven staan, als tijdelijke restaurants die na het hoofdseizoen weer worden weggehaald. De tijdelijke restaurants worden strandpaviljoens genoemd. Veel populaire stranden zijn voorzien van leuke en unieke paviljoens. Sommige hebben ook een paviljoen bij een tussenpaal, zoals tussen paal 19 en 20, hier ligt paal 19 half. Niet alle populaire stranden liggen rondom badplaats De Koog, ook bij Den Hoorn en De Cocksdorp vindt je gezelligheid en kun je heerlijk genieten op een terrasje of in het zand. We benoemen hier de meest populaire stranden.

Paal 9

Paal 9 is een zeer populair strand onder toerist en Texelaar. Strandpaal 9 ligt bij Den Hoorn en bereik je door de eerst door duinen te rijden. Onder weg zie je een oude bunker uit de tweede wereldoorlog en Schotse hooglanders. Een mooi gebied om te wandelen. Strandpaal 9 is met de fiets en auto gemakkelijk te bereiken, er is een restaurant direct waardoor het ook met rolstoel gemakkelijk te bereiken is. Het strand bij paal 9 is zeer prettig, er zijn ook voldoende voorzieningen te koop en te huur, zoals windschermen, ligstoelen en rolstoelen voor op het strand.

Paal 12

Strandpaal 12 ligt niet in de buurt van toeristische dorpen en is hierdoor minder druk bezocht door toeristen en juist meer door de Texelaars die zelf lekker willen genieten van de zon en tot rust willen komen na een dag hard werken. Veel mensen hebben hier een eigen strandhuisje en komen hier in de zomer zeer regelmatig met familie of vrienden de dag afsluiten. Dit zorgt voor een onspannen sfeer in zowel het paviljoen als op het strand. Ondanks dat het hier minder druk is dan op andere stranden is het er altijd gezellig.

Paal 15

Paal 15 is een strand wat zich tussen paal 12 en paal 17 toch uniek weet te maken. Het strand is alleen bereikbaar als je eerst door het mooie Texelse dennenbos rijdt en vervolgens een stuk duingebied. Vooral met de fiets is dit een zeer mooi en uniek gebiedt waardoor je je afvraagt of je nog wel naar het strand wilt. Paal 15 maakt dit echter goed door zijn vele goede voorzieningen en unieke gerechten in de strandpaviljoens. Het is een strand wat populair is bij mensen die weten waar je de ruimte hebt maar het wel gezellig druk is. Paal 15 heeft stranndrolstoelen en verhuurd ook windschermen en strandstoelen.

Paal 17

Paal 17 is het bekendste strand onder mensen die houden van leuke evenementen. Dit strand ligt bij van De Koog en je komt er door eerst een stuk door het bos en de duinen van Texel te rijden of lopen. In de duinen ligt ook Ecomare, het zeehondenopvang centrum op Texel. Bij Ecomare kun je zeedieren en opgevangen zeehonden bekijken en is zeker een bezoek waard. Bij het strand is een grote parkeerplaats, je moet eerst nog een heuvel over om bij het strand te komen. Jaarlijks start vanaf dit punt de catamaranrace Ronde om Texel of Round Texel en wordt het dans feest SunBeats gehouden. Leuke evenementen maken Paal 17 een zeer populair strand.

Paal 20

Dit is waarschijnlijk het drukte en bekendste strand van heel Texel, dat komt omdat Paal 20 ligt bij het centrum van De Koog, het is altijd gezellig druk en er is altijd wat te doen. Vanuit het centrum kun je binnen 10 minuten op het strand liggen. Je loopt via de badweg een heuvel over en je ziet het strand al liggen. Er zijn verschillende paviljoens aanwezig met ieder zijn eigen karakter, hier kun je heerlijk op een terras een hapje of een drankje nuttigen maar ook heerlijk dineren. Er is een uitgebreid aanbod aan voorzieningen, ook rolstoelen voor op het strand. 

Paal 28

Paal 28 bevind zich nabij De Cocksdorp. Een stuk noorderlijker dan De Koog. Het is een populair strand voor vakantiegangers die in het noorden een accommocatie huren. Het is hier, net als bij Paal 20, altijd gezellig druk. En dat is niets voor niets. Het strand bij paal 28 is prettig en heeft goede paviljoens en een geweldig uitzicht. Als je het strand op komt en naar links loopt kom je uit bij Paal 27. Dit is een naaktstrand en het is daardoor een populair strand onder nudisten.

Rustige stranden van Texel

Omdat het Texelse strand zo groot is zijn er ook stranden die minder druk bezocht worden. Deze liggen vaak wat verder uit de buurt van dorpen of accommodaties en zijn vaak aaneengesloten met een stuk natuurgebied, er zijn ook stranden die minder makkelijk toegankelijk zijn met de auto. Het is nodig om een stukje door de duinen te lopen om hier te komen. Juist ook deze stranden zijn een bezoek waard, je kan hier tot rust komen en echt genieten van de natuur, het unieke uitzicht en het lekkere weer. Ook is er een strand bij natuurgebied De Slufter, dit is een zeer uniek natuurgebied waar je veel minder mensen tegenkomt. Het gebied is bij laagwater gigantisch groot. Ook zijn er stranden waar zwemmen door strenge stroming niet is toegestaan. Ondanks dat dit stranden zijn waar veel gesport wordt zijn dit de wat rustigere stranden op Texel.

Paal 31

Strandpaal 31 ligt bij de vuurtoren. Het is een prachtig strand om te lopen maar zwemmen is hier verboden. Op het strand bij paal 31 worden veel sporten gedaan en zijn er dagelijks mensen te vinden, ook door de Texelse vuurtoren, die inmiddels als museum bezocht kan worden. Je kan helemaal bovenin kijken. Dit geeft een heel uniek uitzicht.

Paal 33

Paal 33 is een bijzonder strandpaal omdat het zandstrand aan de oostkant van het eiland ligt en op de grens van de Noordzee en de Waddenzee. Vanaf hier vaart ook de boot naar Vlieland. Door sterke stroming is de zee hier niet geschikt om te zwemmen. Maar het strand en het uitzicht (bijvoorbeeld naar Vlieland), en stiekem ook wel het strandpaviljoen maken je bezoek naar Paal 33 onvergetelijk.

De Slufter

Ondanks dat dit een natuurgebied is en er geen voorzieningen zijn, is de Slufter een natuurgebied met een zeer uniek en groot strand. Vooral bij laagwater is het een gigantisch gebied. Ieder keer als je hier komt kun je iets unieks zien omdat het natuurgebied constant veranderd. Dit komt omdat het bij hoogwater soms volledig onder water loopt. Hierdoor is een uniek stukje diversiteit in de Texelse natuur onstaan. Omdat het in dit grote gebied vaak rustig is kun je hier echt even tot rust komen in de natuur. Er is ook een uitkijkpost met verrekijkers waar je unieke vogels in broedgebieden kan spotten maar ook boten kan zien varen. Een aanrader voor natuurliefhebbers.

Als je op Texel bent, zorg dan dat je in ieder geval een strand bezoekt. Ook bij slechter weer is het een unieke ervaring. Hopelijk lukt het om nu een goede keuze te maken welk strand je graag wilt bezoeken.
We hebben belangrijke en handige informatie over het strand van Texel in kaart gebracht die je verder helpt om het beste uit je bezoek aan het strand van Texel te bezoeken.

Bekijk informatie over het strand van Texel.